IEMES-week 1

Nu & Straks Festival

Een bijzonder initiatief van gedreven mensen.

Op het eerst lijkt het meer een reclame/promotie praatje wat de organisatoren van Nu & Straks aan het houden zijn voor het festival wat als slogan, kwaliteit van leven festival, draagt. Maar ze weten me daadwerkelijk te overtuigen van hun standpunten.

Na de Facebookpagina geliket te hebben en gehoord te hebben dat we het festival verplicht moeten bezoeken sta ik er als luisteraar een beetje demonstratief tegenover. Vriendjespolitiek omdat de meneer en mevrouw respectievelijk leraar en leerling zijn van ACI. Na een tijdje hun verhaal aan te horen begint mijn houding ten opzichte van hun presentatie te veranderen. Het gaat echt om een mooi initiatief om de kwaliteit van leven te verbeteren in Tilburg, een initiatief waarbij kleinere initiatieven op aansluiten. Je denkt bij festival eerst aan muziek maar dat komt er niet in voor in dit format. Er worden lezingen gehouden, workshops gegeven, dit alles op de volgende deelgroepen: gezondheid, werk, vrije tijd, eten & drinken, sport & bewegen, wonen & leefomgeving en uiterlijk & identiteit. Alles aan het evenement heeft een positieve uitstraling, van de website tot en met de mensen die het organiseren. Bram en Sanne houden een helder en zichtbaar enthousiast verhaal. Het prikkelt me om het evenement te gaan bezoeken.

Kortom: helder, spontaan, positief en ik heb er zin in!

Eric Corton

De beste man komt binnen en er volgt applaus. Zo begint de seminar die uiteindelijk een van de leukste blijkt te zijn deze IEMES-week.

Even een korte introductie:
Eric Corton is zijn loopbaan ooit begonnen aan de toneelschool te Maastricht, hij was er van overtuigd ooit Hamlet te gaan spelen. Die droom is nooit verwezenlijkt, althans, wat Hamlet betreft want hij is later wel degelijk gaan acteren. De toneelschool heeft hij nooit afgemaakt omdat hij kon beginnen bij een theatergezelschap. Vanuit die wereld is hij uiteindelijk de wereld van muziek, televisie en radio ingerold. De radio bleek toen zijn werkelijke passie te zijn en heden ten dagen werkt hij voor zowel 3FM als Radio 1. Hij heeft verschillende programma’s gemaakt waaronder That’s Live waar hij een platform bood voor opkomende bandjes. Vanuit zijn werk bij 3FM en dus ook Serious Request (het glazen huis) is hij in aanraking gekomen met het Rode Kruis, daar is hij na een grote afweging ambassadeur van geworden en nu maakt hij reportages voorafgaand aan Serious Request in de landen waar op dat moment het probleem speelt wat belicht wordt tijdens de actie. Al dit bovenstaande combineert de beste man met het spelen in Penoza en zijn werkzaamheden rondom het webplatform Cortonville, zijn eigen platvorm voor wederom opkomende bandjes. Dit wat betreft persoonlijke informatie over Eric.

Wat hierna volgde is eigenlijk veel interessanter. Hierna volgde een dialoog met de mensen uit de zaal, hij gaf antwoord op elke vraag die gesteld werd, over zijn werk voor het Rode Kruis, over zijn werk bij 3FM en de radio in het algemeen maar ook over de keren dat hij op zijn smoel ging bij het maken van een televisie programma. Het zijn allemaal bijzondere kleine gesprekken waar je wat van opsteekt, te veel om hier allemaal te benoemen maar hetgeen wat ik toch zeker wel wil meegeven en ook hetgeen wat Corton zelf als belangrijkste advies geeft:

Wat je leert is het een, wat je er mee doet is iets anders en daar draait het uiteindelijk om. Wees productief. In de essentie gaat het om gebruiken maar ook zeker misbruiken.

DJ Marcel Woods

Een ietwat chagrijnige man zit aan tafel met zijn microfoon in zijn hand vragen te beantwoorden van Annabel. Dat is waar het hele seminar op neer komt.

De dingen die hij bereikt heeft zijn natuurlijk een jongensdroom, toeren over de wereld met je muziek, feesten tot je niet meer kan en geld verdienen met hetgeen wat je het allerliefste doet. Voor een voormalig lasser heeft Woods het niet slecht gedaan maar de manier waarop hij zijn verhaal vertelt is niet om over naar huis te schrijven.

Woods had zijn doorbraak in 2005 en is gestopt met draaien op regelmatige basis in 2013. Een van de drijfveren om dit te beslissen waren zijn kinderen die hij niet zag opgroeien. Op het moment heeft hij zijn eigen booking en management bureau waaronder ook Showtek valt.

De vragen die hem gesteld worden ziet hij telkens als een aanval, zo lijkt het in ieder geval. Wanneer hem een vraag gesteld wordt schiet Woods in de verdediging en de ongeïnteresseerde indruk helpt daar niet aan mee.

Conclusie is dat het bewonderenswaardig is wat hij gepresteerd heeft in zijn leven maar dat de manier waarop hij er over praat niet inspirerend is, het kan zijn dat hij moe was of een kater had maar de eerste indruk was niet lovend.

  Erwin van Lambaart

Op het eerste gezicht heb je niet door wat voor een verhaal er achter deze man zit. Hij maakt een vriendelijke, open indruk in eerste instantie. Een indruk die niet drastisch veranderd maar wel een die wat bijgesteld moest worden.

Zoals bij elke seminar is er eerst een introductie van de persoon over met wie we te maken hebben, zo ook bij Erwin van Lambaart. Het is een familieman met vrouw en kinderen, een drukke baan en een goed bestaan. Na 14 jaar in de hotellerie gezeten te hebben besluit hij op een moment om een open sollicitatie te doen bij Stage Entertainment van Joop van den Ende. In dit verhaal blijkt dat hij nogal assertief is. Hij is niet te bang om nee te zeggen tegen deze grootmacht in de entertainment business. Laat ik het even uitleggen. Wanneer de secretaresse van meneer van den Ende mededeelt dat Joop dan en dan om half 11 een half uurtje tijd heeft reageert Van Lambaart als volgt: het komt niet uit want hij heeft een vergadering. In plaats van alles aan de kant te zetten voor deze mooie baan blijft hij bij zichzelf en de dingen die hij belangrijk vind. Dit tekent hem vind ik en inspireert mij.

Hij komt over als een oprecht persoon. Een voorbeeld: het is voor hem (zo lijkt) bijkomstig dat zijn functies zo veel geld verdienen want het is iets wat hij leuk vind, zijn passie. Natuurlijk heeft hij wel ooit een deal gemaakt waar hij erg veel geld mee verdiende maar let’s be honest, wie zou dat niet doen. Door zo oprecht te zijn maakt het hem alleen maar menselijker.

Wat me aangreep was het verhaal over zijn zoon die in New York tijdens een diner klaagde over het feit dat hij zo weinig bij voetbalwedstrijden aanwezig was. Zijn reactie daarop was dat hij er voor koos om zijn drukke baan bij Stage Entertainment op te zeggen en kleiner te gaan werken, dan maar wat minder goed betaald maar het is dan wel iets wat hij mooi vind en wat strookt met zijn privéleven.

De les die ik van hem heb geleerd is blijf bij jezelf en laat je door niemand niet ondersneeuwen, zelfs Joop van den Ende niet.

Jan Kooijman

Van soapie tot gewaardeerd jurylid.

Jan had een sterk verhaal maar het zat vol met onaardigheden. Hij is zijn loopbaan begonnen op de dansacademie waar hij geschoold werd tot modern danser. Via een lange weg is hij terecht gekomen bij het Scapino ballet en per toeval is hij in die periode voor GTST gevraagd. Dit laatste zorgt ervoor dat zijn carrière in een stroomversnelling raakt. Voor je het weet zit hij als jurylid bij So You Think You Can Dance. Een ontwikkeling die wat met zich mee brengt, zo krijgt hij kritiek dat een soapie toch geen commentaar kan geven in een dans programma. Wanneer blijkt dat hij zelf bij Scapino heeft gedanst wordt deze menig bijgesteld. Nu dit een aantal jaar draait en hij inmiddels geacteerd heeft in verschillende films, nu ook in een serie en hij presentator is van een aantal programma’s kunnen we wel zeggen dat Jan in de A-categorie van BN’ers terecht is gekomen.

Hij heeft een interessant verhaal te vertellen en dat boeide me ook zeker maar de manier waarop stoorde ik me nogal aan. Het lijkt erop dat het zomaar is komen aanwaaien, het bleek plots dat hij goed kon dansen, het bleek plots dat hij goed kon acteren, het bleek plots dat vrouwen hem aantrekkelijk vinden. Alsof het allemaal toeval was. Maar het meest nog vond ik het niet kunnen dat hij natrappen gaf aan zowel GTST als Introdans (een vorig dansgezelschap). Dat is gewoon niet chique.

Het laatste deel van zijn seminar vond ik dan van hogere waarde. Het gaat hier om een betoog over social media. Dat er in de media een beeld van personen kan ontstaan dat niet waarheidsgetrouw blijkt te zijn en dat het daarom te voorbarig is om een oordeel te vellen over iemand. Ook gaf hij als voorbeeld dat wat je ook op internet plaatst er niet meer van af te halen is. Zo kan je een sollicitatie mislopen omdat er een zatte foto op je Facebook staat. Het was een waarschuwing, ben voorzichtig met wat je op internet zet!

Maak jouw eigen website met JouwWeb