Robbert Baruch

De beste man is manager public affairs bij BUMA/STEMRA. Persoonlijk was dit mijn favoriete gastspreker tijdens de tweede IEMES-week, waarom? Muziekrechten, auteursrechten, naburige rechten, voor de een klinkt het als een levende nachtmerrie maar mij klinkt het als muziek in de oren (leuke woordspeling). Mijn vader zit in de muziek en dat is denk ik de trigger geweest voor mij om hier ooit in te duiken, rechten. Een toevallige interesse, waar de een houdt van Game of Thrones, houd ik van muziekrechten. 

Baruch had een net wat te strakke en te korte broek aan waar zijn overhemd zo maar in was gestoken, zijn colbertje droeg hij waarschijnlijk alleen om zijn zweetvlekken mee te maskeren. Wanneer hij het podium op gelopen komt is dus mijn eerste indruk niet fantastisch maar hij weet me te boeien met zijn verhaal over de in's en out's van de muziekindustrie. Waar hij eerst met 0 - 1 achter stond leidt hij nu met 4 - 1. 

Mijn vraag aan hem waarom YouTube filmpjes soms de melding geven dat deze niet in uw land te zien zijn wordt bevredigend beantwoord. 

 

Een minpuntje was wel dat niet iedereen zo geïnteresseerd was als ik en dat daardoor het geroezemoes soms omhoog kwam, hij wist daar niet zo goed op in te springen. Voor charisma krijgt hij van mij dus een zesje. 

 

Ik heb in ieder geval geleerd dat wanneer je per jaar gratis 5 euro wilt verdienen je jezelf als artiest moet registreren, je betaalt namelijk een lidmaatschap van €65, - en en wordt standaard €70, - aan je uitgekeerd. Goede tip dus van Robbert Baruch.

Andere sprekers

Dat waren Arnold Steenbeek (sales specialist), Niels van Vijfeijken (oprichter WISH events), Jan Kooijman (geen uitleg nodig) en Rik Sinkeldam (amateur filmmaker). 

Ik heb expres besloten in mijn verslagen over de IEMES-weken niet langer uit te wijden over Jan Kooijman, mijn interesse ligt veel meer bij de wat minder bekende en aandachtsgeile gastsprekers. 

Arnold Steenbeek hield een helder maar ingewikkeld verhaal over sales, soms leek dit een beetje zweverig te worden maar verder een prima gastcollege, hij reikte zelfs een prijs uit aan degene die de beste vraag stelde. Daarnaast zijn de overige twee colleges van Rik Sinkeldam geweest, een man die groot praat over zijn films maar als je de beelden ziet denk je: dit maakte ik vroeger ook met de camera van mijn vader. Dus ik nam hem niet helemaal serieus eerlijk gezegd, dat komt natuurlijk ook omdat mijn kennis van films niet verder reikt dan te weten dat je moet kunnen acteren om acteur te worden. Maar toch, hij bracht zijn films als zijnde kaskrakers ondanks dat niemand nog ooit van ze gehoord had. Niels van Vijfeijken had een beter verhaal maar naar mijns inziens maar wel wat te technisch. Hij verklapte dat hij aan ons dezelfde presentatie aan het geven was als wanneer hij sponsoren moet werven, heet leuk om te weten hoe je een stijger moet bouwen maar ik was liever meer de diepte in gegaan over de waarom vraag.